De internationale Transgender Gedenkdag vraagt aandacht voor geweld tegen transgenders en herdenkt de slachtoffers. Deze dag is aan het eind van de 90 er jaren in de Verenigde Staten ontstaan als herdenking van de moord op Rita Hester en daarna bekend geworden als TDoR, Transgender Day of Remembrance. Inmiddels is de TDoR een internationaal fenomeen.

In 2009 begon TransGender Europe (TGEu) een project om beter in kaart te brengen wie, wanneer en hoe om het leven komt door geweld tegen mensen met een trans*identiteit en/of expressie. Slechts van een relatief klein deel in de wereld zijn cijfers en omstandigheden bekend. Er zijn nog veel “witte gebieden” waar geen gegevens bekend zijn. Daarnaast werden slachtoffers vaak verkeerd geregistreerd, als horend bij het geboortegeslacht in plaats van behorend bij de identiteit en als prostitué of homoseksueel en dan niet benoemd als transgender.

trans murder monitoring project

Transrespect versus transphobia worldwide

Foto boven: de Yogyakarta principes zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Ze gaan over het omzetten van internationale mensenrechten standaarden naar het gebied van genderidentiteit en -expressie en seksuele oriëntatie.

PUBLICATIE VAN DE LIJST MET SLACHTOFFERS IN DE AFGELOPEN 12 MAANDEN>

Op 30 oktober maakte Transgender Europe (TGEU) bekend dat er in de periode van 1 oktober 2013 tot en met 31 september 226 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn, omgekomen door geweld tegen transgenders. Een bijbehorende kaart geeft een overzicht over deze periode.